Lieutenant General Christopher Donahue en team in Nijmegen

In april 2022 brachten Lieutenant General Christopher Donahue en zijn team een bezoek aan Nijmegen. Ze werden ontvangen door de Orange Wonder Club. Eerst bezochten we het Van der Valk Hotel voor het prachtige uitzicht op Nijmegen vanuit de Skyroom. Burgemeester Bruls was ook aanwezig om de groep welkom te heten.  Daarna hadden we een rondleiding door het Hunnerpark, lunch en een presentatie in de Lindenberg en brachten we een bezoek aan het WOII Infocentrum. Daarna volgde een ontmoeting met de veteranen van de Sunset March bij de rivier de Waal en de Oversteekbrug.

FAN-tentoonstelling opent in het 82nd Airborne Division War Memorial Museum, Fort Liberty, NC

Eind september 2022 ging de reis naar Fort Liberty om de ‘All American Week’ bij te wonen, een groot jaarlijks militair evenement in het huis van de 82nd Airborne Division in NC. FAN oprichter-directeur Anja Adriaans was door de leiding van de 82nd Airborne Division uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn. Eerder werden de ‘All American Week’-evenementen afgelast vanwege Covid en de oorlog in Oekraïne. En toen was het afgelopen september zover, het ging echt door!

De FAN-tentoonstelling werd geopend in het War Memorial Museum van de 82nd Airborne Division tijdens deze All American Week. Het was een ware eer om het lint door te knippen met generaal-majoor Christopher LaNeve, sergeant-majoor David Pitt en directeur van het 82nd Airborne Museum BG John Aarsen. Een vol programma volgde in de dagen erna met een lezing, een rondleiding in het Special Operations Museum in Fayetteville, parades en een diner met toespraken van MG LaNeve en CSM David Pitt. Hoogtepunt was een exclusief en leuk optreden van het 82nd Airborne All American Chorus! Deze week was een indrukwekkende ervaring en het was een belangrijk evenement voor de FAN Foundation. De tentoonstelling blijft de rest van 2023 in het museum, waar het zal dienen als inspirerend en educatief materiaal.

Jubilee 75 Years International Friendship FAN Event 2022

We vierden iets bijzonders in de Stevenskerk, de 75 jarige vriendschapsband tussen Albany NY en Nijmegen. Een verbinding die ontstond door de betrokkenheid van soldaten en solidariteit van gewone burgers om anderen te willen helpen in de wederopbouw na verwoesting en onvrijheid. Een people-to-people vriendschap die in 1947 hoop en kracht gaf om de schouders eronder te zetten.

Het is een kleine maar belangrijke gebeurtenis in de geschiedenis van Nijmegen en Albany. Echter, in onze tijd misschien wel een rolmodel voor niet-institutionele wederopbouwhulp.

Dit 75-jarige jubileum was een waar hoogtepunt, met bijzondere gastsprekers en een zeer geïnteresseerd gehoor, bestaande uit vertegenwoordiging van burgers en leger. Keynote speaker was Lieutenant General Christopher Donahue van het XVIII Airborne Corps. Andere sprekers waren Burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen, Dr. Dorcey Applyrs – vertegenwoordigend de  City of Albany NY,  Ms. Addie Schroeder voor de US Embassy to the Netherlands. Een audio presentatie en de muzikale optredens van duo Saskia Bak & Tom van den Heuvel en van QLite, Q Harmony Nijmegen Student Orchestra omlijstten dit programma. Bijzonder was de korte animatie van Femke Koppe mede mogelijk gemaakt door Ongekend Verhaal Nijmegen.

Het media team van Pluryn maakte er een mooie aftermovie  van die u niet wilt missen! De video duurt 2 minuten, u krijgt een goede indruk van het programma en u kunt kijken wie er spraken en wie er waren.

Nieuws uit Nijmegen maakte een verslag van de bijeenkomst. Lees het artikel hier. De fotoreportage is van Frank van Raaij. In deze nieuwsbrief vindt u een selectie van zijn mooie foto’s. Voor de programma-details klikt u hier.