Nu graag nog de bladmuziek uit 1947
De Gelderlander, 30 maart 2016.
Ze is blij met de vondst van de film This is Nijmegen uit 1947, maar moet wel nog even wat uitpraten met de vinder. Ondertussen gaat de zoektocht verder naar een ander vermist stukje geschiedenis: bladmuziek uit 1947.
Anja Adriaans is jaren op zoek geweest naar de film met unieke beelden van Nijmegen, kort na de Tweede Wereldoorlog. In de film staat de vriendschapsband tussen de stad en het Amerikaanse Albany centraal. Die plaats, gelegen tussen Boston en New York, zamelde destijds hulpgoederen in voor de deels verwoeste stad.
Amerikanist Adriaans is voorzitter van stichting Friendship Albany & Nijmegen, kortweg FAN. Die stichting wil volgend jaar, zeventig jaar na dato, flink uitpakken. Mogelijke komt er een historisch boek en een tentoonstelling. Ze reisde al drie keer naar Albany in de hoop een spoor van de film te vinden. De film werd opgespoord door Ineke Martin van de Stichting Nijmegen Blijft in Beeld, zo moest Adriaans vorige week tot haar verbazing in de krant lezen. “Ik had geregeld overleg met de stichting over die film. We waren gezamenlijk aan het zoeken.”
Inmiddels heeft ze ’m gezien. “Het is echt heel bijzonder.” Adriaans hoopt dat ook de bladmuziek opduikt die destijds speciaal voor de band tussen Nijmegen en Albany is gemaakt.
“Het gaat om twee marsen, een voor de burgemeester van Nijmegen en een voor die van Albany, gecomposeerd door de toenmalige dirigent van de politiekapel. Die is destijds in De Vereeniging uitgevoerd. En ook in Albany, zo hebben we in aankondigingen teruggevonden. Ook is de mars daar op een carillon uitgevoerd. Maar waar de muziek is gebleven, is net zo raadselachtig als de film.”
Bij de première van de film, op 11 april in De Vereeniging, houdt ze een inleiding. Drie dagen eerder, op 8 april, komt ze er over vertellen in het Nieuwscafe van De Gelderlander.
De film mag volgens Nijmegen Blijft in Beeld maar een keer vertoond worden, maar Adriaans wil kijken of er toch niet meer vertoningen mogelijk zijn. Zeker in het herdenkingsjaar 2017 zou dat mooi zijn. Ze hoopt dat ze dan, naast de bladmuziek, ook nazaten van Jan C. Vieweg heeft kunnen traceren. Oud-Nijmegenaar Vieweg woonde in Albany en beijverde zich destijds voor de inzameling voor Nijmegen.
“Maar we hebben nog heel weinig over hem kunnen vinden, het is een vrij moeilijk te traceren familie.”